
ჰუქსოლი-სტევია
შემადგენლობა: სტევია
სტევია (ლათინურად Stévia) თაფლოვანი, ანუ ტკბილი მცენარეა. გავრცელებულია სამხრეთ და ცენტრალურ ამერიკაში. 1931 წელს ფრანგმა ქიმიკოსებმა ბრიდელმა და ლავიემ სტევიიდან გამოყვეს გლიკოზიდები, რომლებიც მცენარეს ტკბილ გემოს აძლევენ. ექსტრაქტები, რომლებსაც ეწოდა სტევიოზიდები (steviosides) და რებაუდიოზიდები (rebaudiosides), საქაროზაზე 250–300–ჯერ უფრო ტბილი აღმოჩნდა.
300 აბი =15გ
საკვები ღირებულება |
100მგ პროდუქტში |
1 ტაბლეტი(=50მგ) |
ენერგეტიკული ღირებულება |
298 კკალ |
0,2 კკალ |
ცხიმები |
0,5გ |
<0,5გ |
ნახშირწყლები |
68,5გ |
<0,5გ |
ცილები |
<0,5გ |
<0,5გ |
სტევიის უპირატესობებია:
- 100%-ით ნატურალური პროდუქტი;
- სტევიას ექსტრაქტი - სტევიოზიდი 150–300–ჯერ ტკბილია შაქარზე;
- აქვს პრაქტიკულად ნული კალორია;
- ამცირებს სისხლში შაქრისა და ცუდი ქოლესტერინის დონეს;
- ხელს უწყობს სისხლძარღვების გამაგრებას, არტერიული წნევის ნორმალიზებას;
- აწესრიგებს ნივთიერებათა ცვლას, ებრძვის ჭარბწონიანობის, შაქრიანი დიაბეტის, პანკრეატიტის, ათეროსკლეროზის განვითარებას;
- სტევიოზიდის გამოყენებით მცირდება მიდრეკილება ალკოჰოლისა და თამბაქოს მიმართ;
- ხელს უშლის კარიესის განვითარებას;
- აუმჯობესებს თმის, კანის, ფრჩხილების მდგომარეობას;
- მდგრადია მაღალი ტემპერატურისა და ტუტეების მიმართ, რაც კულინარიაში გამოყენების შესაძლებლობას იძლევა;
- არ შეიცავს გლუტენს
უსაფრთხოება:
გლუტენი მცენერეული წარმოშობის ცილაა, რომელსაც შეიცავს მარცლოვანი კულტურები: ხორბალი, ჭვავი, ქერი და მცირე რაოდენობით შვრია. დღეისათვის, ბავშვთა ასაკში ხშირია ისეთი მდგომარეობა(1/80-დან 1/200-მდე), როდესაც აღინიშნება ფერმენტის ნაკლებობა, რომელიც ხელს უწყობს გლუტენის გადამუშავებას. შესაბამისად, ვითარდება გლუტენის აუტანლობა, რაც კლინიკურად ვლინდება კუჭ-ნაწლავის პრობლემებით: ხშირ შემთხვევაში ფაღარათით(იშვიათად ყაბზობით), მეტეორიზმით, სტეატორეით, მუცლის ტკივილით ანუ კოლიკით.
შედარებით ნაკლები სიხშირით გლუტენის აუტანლობა გვხდება მოზრდილ ასაკშიც.
მწარმოებელი:
Nutrisum gmbH & Co. KG გერმანია
თბილისი (62 აფთიაქი)
225-02-32
222-00-41
2 506-506 (3167)
2-506-506 (3173)
2 506-506 (3179)
237 30 11
238-14-17
231-94-61
2-506-506 (3089)
210-47-03
218-18-23
238-09-98
2-51-96-35
2-506-506 (3153)
2-506-506 (3158)
2-506-506 (3165)
2 506-506 (3177)
2 506-506 (3178)
2-506-506 (3181)
2-506-506 (3187)
2506506 (3395)
277-14-30
274-74-06
274-63-85
278-30-33
227-40-24
274-63-78
278-13-98
(0322)506-506 (3191)
271-20-52
0322 506 506(3086)
274-17-95
279 76 76
240-22-65
2 506-506 (3170)
234-48-99
295-55-72
295-22-68
294-17-42
234-26-84
235-45-92
2 506-506 (3168)
0322900800
253-06-18
235-66-27
218-17-64
247-96-35
2-506-506 (3145)
262-85-84
2-506-506 (3044)
268-64-88
218-09-22
2-506-506 (3174)
რეგიონი (77 აფთიაქი)
(+995 349) 22-28-83
(+995 353) 22-12-18
(+995 353) 22-21-62
2-506-506 (3373)
0322506506 (3208)
(+995 354) 22-11-21
(+995 354) 22-39-00
2-506-506 (3392)
577 006 790
(+995 352) 22-14-53
2-506-506 (3801)
0322 506 506(3511)
2-506-506 (3516)
(+995 372) 22-34-36
2-506-506 (3481)
2-506-506 (3207)
(+995 357) 22-10-84
0322 506 506(3502)
(+995 357) 22-24-05
(0322)506-506 (3504)
(+995 341) 22-12-03
(+995 341) 22-03-64
2-506-506 (3256)
(+995 370) 27-96-47
(+995 370) 27-96-46
(+995 370) 27-99-65
(+995 370) 27-09-33
0322 506 506 (3225)
(+995 368) 24-61-92
2-506-506 (3468)
2-30-86-13
(+995 365) 22-13-32
(+995 365) 22-12-02
2-506-506 (3463)
(+995 322) 36-84-37
(+995 367) 22-33-31
2-506-506 (3342)
(+995 361) 22–00–51
(+995 492) 25-28-61
0322 506 506(3702)
(+995 431) 27-29-48
(+995 431) 26-47-06
(+995 431) 26-22-01
(+995 431) 27-47-91
(+995 431) 23-44-84
(+995 431) 26-45-87
(+995 431) 25-08-07
0322 506 506 (3715)
(+995 431) 22-16-22
(+995 431) 24-24-92
(+995 431) 25-21-41
0322 506 506(3719)
(+995 431) 24-15-62
577 38-60-52
0322506506 (3725)
0322506506 (3269)
(+995 479) 25-52-02
(+995 495) 22-14-34
2-506-506 (3427)
(+995 422) 24-08-05
(+995 422) 24-80-28
0322 506 506(3410)
0322 506-506 (3419)
0322 506506 (3420)
2-506-506 (3442)
2-506-506 (3311)
2-506-506 (3312)
(+995 493) 22-81-17
(+995 417) 22-01-05
2-506-506 (3356)
2-506-506 (3522)
2-506-506 (3359)